Persona utilitzant ordinador

amb el gòTIC, tenim una missió!

T02M05 / A la xarxa, podem practicar la solidaritat?!


En la darrera missió de l’any, volem proposar i prescriure una dosi de solidaritat digital. Contribuint a aportar quelcom per fer front a les necessitats i generant un impacte positiu, en aquesta època especial… i durant la resta de l’any.

Concepte

Podem definir la solidaritat digital com la pràctica d’accions solidàries mitjançant plataformes digitals i tecnologies de la informació.

Aquesta forma de solidaritat utilitza les eines en línia i les xarxes socials amb causes socials, ambientals o humanitàries, sense les limitacions geogràfiques tradicionals. Així, connectar persones i col·lectius, fer difusió d’iniciatives positives i col·laborar en línia amb la intenció de generar un impacte positiu en la societat.

Al Tenim Una Missió d’avui et recomanem algunes maneres per exercir-la!

Voluntariat virtual

Moltes organitzacions i projectes busquen voluntaris per dur a terme tasques en línia, com traduccions, suport a la informàtica, assistència en xarxes socials, etc. Això permet que persones de tot el món col·laborin en iniciatives sense importar la seva ubicació geogràfica.

Cibervoluntarios.org

cibervoluntarios.org

Aquesta ONG espanyola se centra a impulsar una transició digital inclusiva i eliminar la bretxa digital. Pionera a escala mundial en la creació i gestió d’una xarxa de voluntariat tecnològic, facilita formació gratuïta en competències digitals a milers de persones a l’any, promou la innovació social i l’empoderament de la ciutadania gràcies a l’ús de la tecnologia. Compta amb una xarxa de més de 3.700 persones cibervoluntàries i col·laboren amb més de 2.000 organitzacions per poder arribar a qualsevol punt de l’estat.

Hi trobareu formació gratuïta, recursos educatius i de sensibilització per a adolescents, famílies i comunitat educativa sobre l’ús segur i saludable d’Internet, i perquè aprenguin a detectar i prevenir situacions de risc a la xarxa.

Si t’agrada la tecnologia, necessiten voluntàries per contribuir a trencar la bretxa digital, ajudant persones sense coneixements digitals a aprendre a fer servir la tecnologia amb un voluntariat diferent.

VxL virtual

vxl.cat/vxl-virtual

la modalitat virtual del Voluntariat per la llengua (VxL) des de l’any 2017, es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari o voluntària, que parla català fluidament, i un aprenent o aprenenta, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa a l’hora de parlar-lo. Les trobades es fan per videotrucada.Persones majors d’edat amb coneixements bàsics d’Internet que es comprometin una hora a la setmana, durant deu setmanes, a conversar en català de manera virtual.

Compra solidària i justa

Considera comprar a empreses o marques que tinguin iniciatives socials o ambientals.  Moltes empreses tenen programes de responsabilitat social corporativa i una compra conscient pot ajudar a donar suport a aquestes causes.

Pam a pam

pamapam.org

Pam a Pam és el mapa col·laboratiu de l’economia social i solidària a Catalunya.  Aquesta eina és una iniciativa de SETEM i la Xarxa d’Economia Solidària. 

Recull en un mapa més de 1.500 iniciatives que comparteixen valors de l’Economia Social i Solidària. És un directori d’opcions per fer un consum transformador i responsable, però també per buscar aliances per a l’intercooperació.

Hi ha projectes de totes les fases del cicle econòmic: de producció, distribució, consum responsable, comercialització justa o finances ètiques. Però també exemples d’economies comunitàries, que donen resposta a les necessitats de forma comunitària.

Trobem una bona representació del municipi amb el mitjà de comunicació digital l’Oest, les iniciatives educatives Cruma, Artiludic i Lleure Quàlia, el Grup Alba, la Soll i la botiga Fem Cadena.

Juga Just!

jugajust.org 

Pàgina interactiva creada per l’associació Shikamoo de jocs i contes en línia que et permetrà conèixer el comerç just d’una forma divertida.

Forma part del projecte #Reacciona amb el comerç just que subvenciona la Direcció General de Cooperació de la Conselleria de Serveis Socials i Esports del Govern de les Illes Balears.

Captura del lloc web

Fairphone

fairphone.com

(Amsterdam, Països Baixos)
Fairphone és una empresa que té com a objectiu desenvolupar un telèfon intel·ligent dissenyat i produït amb el mínim dany a les persones i al planeta. Per això, el seu telèfon és considerat com el més sostenible i ètic del món.

Fairphone 5 / 699 euros

  • Coberta posterior fabricada amb plàstic 100% reciclat.
  • Construït de matera justa i amb més del 70% dels materials d’interès (or, cobalt, liti,…) són reciclats o han estat obtinguts de manera justa.
  • 3 càmeres prèmium de 50 megapíxels
  • Pantalla Oled dinàmica
  • Garantia de cinc anys
  • Vuit anys d’assistència i seguretat (fins al 2031)
  • Modular i fàcilment reparable.

Plataformes de micromecenatge 

Hi ha plataformes de micromecenatge com Goteo, TotSuma o Verkami on pots finançar projectes o persones amb necessitats específiques. Potser hi ha algú a la teva comunitat o una iniciativa global que t’interessi ajudar.

Teixint Futurs

goteo.org/project/ajudans-a-teixir-el-futur-de-la-cooperativa-textil

A Goteo hi pots trobar el projecte Ajuda’ns a teixir el futur de la cooperativa tèxtil més antiga de Catalunya a l’Espluga Calba. Aquest projecte se centra a tirar endavant conjuntament grans comandes de gènere de punt.

Donar suport econòmic a aquest projecte d’intercooperació (amb DiomCoop, Associació Alba, Xarxa de Dones Cosidores i l’Associació Talma) i rebre les recompenses associades.

Suport emocional

Utilitzar les xarxes socials (les digitals i les de tota la vida) per enviar missatges d’ànim o oferir suport emocional pot fer una gran diferència per a algú que passa per moments difícils. Expressar empatia i compartir recursos útils també pot ser d’ajuda.

Hi ha entitats que ofereixen aquesta opció de voluntariat com els Amics de la Gent Gran

Pròximes activitats del gòTIC

Arriba el darrer divendres temàTIC de l’any 2023.
En aquesta ocasió, et proposem aquesta xerrada per explorar el món de l’educació en línia, que ofereix noves oportunitats d’aprenentatge, estimulant el creixement personal i professional.

🎯 Al gòTIC, arriba un nou divendres temàTIC! Saps que pots formar-te en línia?

divendres-temaTICs. Saps que pots formar-te en línia?

Des del 2003, cada quinzena,
escolta’ns a Ràdio Tàrrega,
al 92.3 FM i a radiotarrega.cat!

Missions superades

properes missions

anteriorment

Recupera els continguts del gòTIC ràdio, emesos entre el 2016 i el 2022

Obrir xat
1
💬 Necessites ajuda?
Scan the code
Hola!👋
En què puc ajudar-te?