Avui, 10 d’abril de 2024, el Cibernàrium de Barcelona Activa acull la quarta edició del Congrés de competències digitals, que enguany s’articula sota el lema Autonomia digital al llarg de la vida.
L’esdeveniment compta amb diferents tallers virtuals de tipus metodològic i tecnològic previstos durant la setmana de celebració del congrés.
CONTEXT. IV Congrés de Competències Digitals
La bretxa existent entre l’evolució de la tecnologia i la manera de treballar, viure i pensar digitalment cada vegada és més gran. La vulnerabilitat digital ja no està associada exclusivament a perfils amb indicadors socioeconòmics concrets (formació, renda, etc.) sinó que avui dia és permeable a tots i totes.
Atès que el ritme en què avança i innova la tecnologia és diferent d’aquell amb el qual assumim aquests avenços i innovacions, sempre hi haurà àmbits en què haurem de continuar desenvolupant i reforçant la nostra competència digital.
Amb aquest plantejament, el congrés d’enguany reuneix personalitats de referència en l’àmbit digital per reflexionar i debatre al voltant d’un seguit de qüestions clau:
- Com abordem les necessitats digitals al llarg de la vida?
- De quina manera podem garantir o impulsar la capacitació digital inclusiva a cada etapa i perfil?;
- Com garantim espais de reflexió i identificació de les necessitats de capacitació a mesura que les persones anem patint noves vulnerabilitats?
- Amb la velocitat de les innovacions tecnològiques, està esdevenint un privilegi poder-les adoptar d’una manera crítica, com treballem aquesta sensació de “tsunami” per la velocitat del canvi?
CONCEPTE. Competències digitals
La competència digital implica l’ús segur, saludable, sostenible, actiu, confiat, crític i responsable de les tecnologies digitals per a l’aprenentatge, el treball i la participació en la societat.
Consisteix en una combinació de coneixements, habilitats i actituds lligades al domini estratègic de l’alfabetització en informació i dades, la comunicació i la col·laboració, l’educació mediàtica, la creació de continguts digitals (inclosa la programació), la seguretat (inclòs el benestar digital i les competències relacionades amb la ciberseguretat), assumptes relacionats amb la ciutadania digital, la privadesa, la propietat intel·lectual, la resolució de problemes i el pensament computacional i crític.
El document DigComp, elaborat per la Comissió Europea, estableix quines són les competències digitals ciutadanes en el conjunt dels estats membres.
Per saber-ne més
DigComp 2.2 – Marco de Competències Digitales para la Ciudadanía
RECURS. Quines són les teves competències digitals?
Activa les teves competències digitals!
competenciesdigitals.barcelonactiva.cat/
Recurs de Barcelona Activa. Aquest test de competències consta de preguntes sobre les 19 competències digitals que plantegen escenaris reals i propers. La durada del test és variable en funció dels teus coneixements.
Requereix registre.
En finalitzar-la, permet validar els resultats i descarregar-te un informe en format pdf amb el nivell assolit per cada una de les competències digitals.
A partir dels teus resultats, fa recomanació d’activitats personalitzades gratuïtes per a entrenar les competències digitals que es volen millorar.
Plataforma diagnóstico Vuela
https://evaluate.andaluciavuela.es
Recurs de l’Agència Digital de la Junta d’Andalusia.
Aquesta plataforma de diagnòstic de les competències digitals permet conèixer el nivell de competència digital per millorar la formació a través d’un itinerari formatiu.
La prova té una durada d’uns 40 minuts i inclou entre 21 i 63 preguntes per diagnosticar el teu nivell de competència digital.
En finalitzar, ofereix un diagnòstic amb el nivell a cada competència digital i et proposa un itinerari personalitzat de formació.
No requereix el registre.
CONCEPTE. Alfabetització digital
L’alfabetització digital es refereix a la capacitat d’una persona per utilitzar les tecnologies de la relació, la informació i la comunicació (TRIC) de manera efectiva i crítica. Aquesta competència inclou diverses habilitats, com ara la capacitat d’usar els dispositius digitals, així com la capacitat de navegar per Internet, trobar informació, avaluar la seva fiabilitat i fer servir aplicacions i programes diversos.
L’alfabetització digital també implica tenir una comprensió bàsica dels conceptes relacionats amb la tecnologia, com ara el funcionament dels sistemes operatius, la seguretat informàtica, la privadesa en línia i l’ús responsable de les xarxes socials. A més, també inclou la capacitat de comunicar-se de manera eficaç a través de mitjans digitals, ja sigui per correu electrònic, missatgeria instantània o altres formes de comunicació en línia.
En resum, l’alfabetització digital és fonamental en l’era moderna, ja que permet als individus participar plenament en la societat digital, accedir a oportunitats educatives i laborals, i navegar de manera segura i responsable en el món digital en constant evolució.
Cibernàrium
applieddigitalskills.withgoogle.com
Cibernàrium ofereix formació tecnològica gratuïta per a tothom, a la ciutat de Barcelona.
- Formació tecnològica bàsica. Per iniciar-te en l’ús d’internet, l’ordinador o els telèfons intel·ligents. Són activitats pràctiques de curta durada (3-4 hores aprox.) repartides per la ciutat de Barcelona.
- Formació tecnològica especialitzada per conèixer nous programes o solucions tecnològiques Són activitats de curta durada (entre 3 i 16 hores) presencials o en línia.
- IT Academy. Formació tecnològica avançada que capacita els perfils qualificats que més demanen les empreses i així enfocar la teva carrera cap al sector TIC. Programa formatiu de llarga durada (de 200 a 350 hores).
-
Disciplines STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Matemàtiques i Art).
Accions de sensibilització i formació per tal de fomentar les vocacions científiques i tecnològiques i trencar creences i estereotips (principalment de gènere)
Formació online
Destaquem la seua oferta de més de 100 activitats formatives en línia gratuïtes i d’accés lliure. S’ofereixen diferents formats:
- Bits de TIC: cursos breus per estar al dia de les darreres tendències digitals.
- Cursos en línia: activitats de fins a 6 hores per aprendre i aprofundir en diverses eines i solucions tecnològiques.
- Classes magistrals en línia: conferències i xerrades sobre actualitat del món de la tecnologia prèviament realitzades de forma presencial.
Alfabetitzación digital de Fundación Esplai
alfabetizaciondigital.fundacionesplai.org
Plataforma digital que allotja continguts i recursos formatius del programa Red Conecta, de la Fundación Esplai.
- Alfabetització Digital. Aprèn a fer servir l’ordinador des de zero. Recursos amb diferents sistemes operatius.
- Ocupabilitat / Certificació TIC. Recursos orientats a la inserció laboral. Certificació de competències digitals MOS (Microsoft Office Specialist).
- Internet responsable. Aprèn a fer servir Internet i les Xarxes Socials de forma pràctica, segura i crítica
- Intel·ligència artificial. Posem a la vostra disposició recursos senzills per entendre com la IA s’està incorporant a les nostres vides
- Dispositius mòbils. Recursos orientats a l’ús de telèfons intel·ligents i tauletes i les opcions d’accessibilitat.
- Creativitat i TIC. Fes servir creativament les TIC. Practica el coding i crea les teves pròpies aplicacions.
Gratuït. Disponible en castellà. Sense registre.
Habilidades digitales de Google
applieddigitalskills.withgoogle.com
Pla d’estudis d’habilitats digitals en línia gratuït. Les lliçons i els materials són adequats per a una àmplia gamma d’alumnes, des de l’escola mitjana fins a la universitat i més enllà.
Utilitza una sèrie de vídeos per guiar els estudiants a través de la creació d’un projecte des de zero. Això vol dir que els estudiants que completen una lliçó marxen amb un projecte útil, com ara un currículum, un full de planificació universitària o una història interactiva.
És una experiència d’aprenentatge d’alta qualitat i alineada amb els estàndards que millora les habilitats digitals dels estudiants.
Gratuït. Disponible en espanyol i anglès. Amb registre
Competencias ciudadanas
educ.ar/recursos/156813/competencias-ciudadanas
Les tecnologies i la cultura digital interpel·len l’exercici de la ciutadania. Per aconseguir una inclusió plena i constructiva de totes les persones en la societat, és necessari abordar l’educació bàsica l’accés a la informació i les habilitats d’indagació, comunicació, reflexió i participació.
Amb aquest objectiu, el portal educ.ar brinden recursos i materials que promouen una reflexió profunda sobre ciutadania i governança digital, gènere, seguretat, drets,…
Acreditant les competències
acTIC
Certificació acreditativa de competències en tecnologies de la informació i la comunicació que les persones despleguen en situacions reals per assolir objectius determinats amb eficàcia i eficiència.
L’acTIC permet a qualsevol persona demostrar les seves competències en TIC mitjançant una prova per ordinador que s’avalua automàticament.
La prova és telemàtica, encara que s’ha de fer en un centre col·laborador reconegut per la Generalitat, el qual garanteix que es fa en les condicions adequades.
Hi ha més de 350 centres distribuïts per tot Catalunya, amb molta diversitat d’horaris d’avaluació. La sol·licitud d’acreditació i l’obtenció del certificat també són telemàtics. No cal esperar cap convocatòria per presentar la sol·licitud.
Les persones que superen satisfactòriament la prova obtenen un certificat (bàsic, mitjà o avançat) que emet la Generalitat, i que els possibilita acreditar un determinat nivell (1, 2 o 3, respectivament) de competències en TIC davant de qualsevol empresa o administració.
Pròximes activitats del gòTIC
divendres temàtics 010/
Saps que hi ha alternatives?
Divendres 12 d’abril, a les 11.30 hores
Aula virtual del gòTIC
En aquesta xerrada, explorarem la història, valors i les comunitats que han sorgit al voltant del moviment del codi obert, que esdevé crucial per a la construcció d’un ecosistema digital més transparent i col·laboratiu, sostenible i equitatiu.
Donarem a conèixer alternatives de codi obert disponibles per a diferents aplicacions i sistemes, animant a la transició cap a eines lliures i col·laboratives.
Arriba la #gòTICestiu24
Dijous, 18 d’abril de 2024
Fira Estudies & Treballes de Tàrrega
Atansa’t al nostre estand de la fira per conèixer de primera mà els detalls de les activitats programats per al període estival, al gòTIC Tàrrega.
A partir del 19 d’abril, al web i les xarxes socials.
Mòbils? Quan? Per a què?
Dijous, 18 d’abril, a les 18.30 hores
PRESENCIAL. Sala d’actes biblioteca Germanes Güell de Tàrrega.
Càpsula formativa, organitzada per Adolescència Lliure de Mòbils Tàrrega/Urgell amb el suport del gòTIC Tàrrega, Ajuntament de Tàrrega i la Biblioteca Pública de Tàrrega – Germanes Güell.