El repte d’avui pren com a punt de partida un esdeveniment tecnològic que se celebrarà a la ciutat, dissabte vinent: la Festa Noble Numbat, amb motiu del llançament de la versió Ubuntu 24.04.
Parlem d’aquesta activitat, d’Ubuntu i de programari lliure amb tres membres de la comunitat d’Ubuntaires: Josep Gallart, Walter Garcia i Paco Rivière.
CONCEPTE. Programari lliure.
El programari lliure garanteix quatre llibertats essencials, segons la definició del terme publicada per la Free Software Foundation i escrita per Richard Stallman, un dels seus fundadors, buscant un ús més ètic i moral de la tecnologia.
- La llibertat de fer servir el programa amb qualsevol propòsit.
- La llibertat d’estudiar com funciona el programa i modificar-lo, adaptant-lo a les necessitats de l’usuari.
- La llibertat de distribuir còpies del programa, de manera que pots ajudar el teu proïsme.
- La llibertat de millorar el programa i fer públiques aquestes millores, de manera que tota la comunitat se’n beneficiï.
Una proposta amb valors que promou la col·laboració, la participació, la creativitat, el treball en equip, la transparència, l’accessibilitat i l’adaptabilitat.
10 alternatives FOSS
El programari FOSS, acrònim en anglès de Free and open-source software, és un programari que es pot classificar com a programari lliure i de codi obert.
Hi ha un gran nombre d’aplicacions que et permeten de fer tot allò que necessites: sistemes operatius, gestors de correu, processadors de text… Són desenes de programes creats, mantinguts i actualitzats per usuaris de manera altruista. Fan exactament tot allò que fan els programes que pots comprar amb les llicències de les companyies informàtiques, però no tenen marca perquè han estat creats per programadors independents.
LibreOffice
Conjunt d’eines d’ofimàtica que és una alternativa a altres opcions similars de pagament, com el paquet de Microsoft Office.
Incorpora 6 programes per a cobrir totes les necessitats de producció de documents i processament de dades: Writer, Calc, Impress, Draw, Base i Math. ca.libreoffice.org
Gimp
Aplicació per al tractament d’imatges (GNU Image Manipulation Program). gimp.org
Mozilla Firefox
Família de navegadors multiplataforma reconeguts pels nivells de seguretat, personalització i suport a estàndards web oberts. mozilla.org/ca
VLC media player
Reproductor multimèdia multiplataforma (Windows, Linux, Mac OS, iOS, Android…), que reprodueix la majoria dels fitxers multimèdia. videolan.org
Jitsi Meet
aplicació web i mòbil de videoconferència, VoIP i missatgeria instantània. Compatible amb la majoria de protocols de missatgeria instantània i de telefonia. jitsi.org
7zip
Programa per a la compressió i descompressió d’arxius. Conegut per la seva alta taxa de compressió i la capacitat de gestionar la majoria formats d’arxius, (7z, ZIP, RAR, TAR,…) 7-zip.org
Clam AntiVirus
Motor antivirus multiplataforma de codi obert per detectar troians, virus, programari maliciós i altres amenaces malicioses.. clamav.net
WordPress
Plataforma de gestió de continguts (CMS) que es fa servir per crear i gestionar llocs web i blogs.. wordpress.org
F-Droid
Botiga d’aplicacions de programari lliure per a Android. El client facilita la navegació, la instal·lació i el seguiment de les actualitzacions al dispositiu. f-droid.org/es
BTW
Encara busques més alternatives? En aquest repositori hi ha recollides més de 200 alternatives d’eines de codi obert per dur a terme les operacions diàries.
Coneixement lliure i obert
El programari lliure va més enllà de les aplicacions i també promou l’intercanvi lliure de coneixement i d’una societat oberta: maquinari, biotecnologia, cultura i participació.
Un bon exemple és la Viquipèdia. Un document viu i en construcció permanent que es construeix amb les aportacions desinteressades de la comunitat, per compartir-lo amb tothom.
Un altre exemple és OpenStreetMap: un projecte col·laboratiu per crear mapes de contingut lliure usant dades obtingudes mitjançant dispositius GPS mòbils, ortofotos i altres fonts de dades. Les dades dels mapes i les imatges obtingudes amb elles es lliuren sota la llicència Open Database License.
El pròxim mes de juliol, n’hem organitzat un taller al gòTIC!
I un sistema operatiu
Família de sistemes operatius formats pel nucli del sistema operatiu (kernel) Linux juntament amb les utilitats GNU, denominat de vegades GNU/Linux.
Aquest sistema operatiu ha crescut gràcies al treball col·laboratiu de programadors de tot el món, els quals se sumaren a la crida per a desenvolupadors de Linus Torvalds en fer pública la primera versió del nucli del sistema operatiu, l’any 1991.
Avui en dia, hi ha moltes distribucions de programari basades en aquest sistema operatiu.
Ubuntu
Sistema operatiu de codi obert. Distribució de Linux basada en l’arquitectura de Debian.
El nom Ubuntu prové d’una paraula de les llengües zulu i xhosa i representa una ideologia ètica sud-africana centrada en la lleialtat de les persones i les relacions entre elles. Una traducció aproximada del principi de l’Ubuntu és «humanitat envers els altres». Una altra traducció podria ser: «la creença en un enllaç de compartició universal que connecta tota la humanitat». El sistema operatiu Ubuntu pretén portar l’esperit Ubuntu al món del programari.
Disponible per a
- Ordinadors de sobretaula i servidors. ubuntu.com
- Tauletes i telèfons intel·ligents, amb l’edició Ubuntu Touch. ubuntu-touch.io
- Simulador web d’Ubuntu 22.04 des del núvol. onworks.net/playonline
LoCo Team català / Ubuntaires
La comunitat catalana d’usuaris d’Ubuntu aplega els usuaris de llengua catalana d’Ubuntu en totes les seues varietats. L’àmbit d’actuació del LoCo Team català (equip de la comunitat local) és principalment els Països Catalans, els territoris on es parla tradicionalment el català, on hi ha membres i voluntaris a pràcticament arreu de llur geografia.
Tall 1 i 2. Walter García i Josep Gallart
Festa Noble Numbat
Tal com ha anat fent amb el llançament de les anteriors versions de l’Ubuntu, organitza una festa (Release Party). Aquestes festes són organitzades per tot el món per les comunitats locals de l’Ubuntu.
La comunitat catalana celebra la festa dissabte 18 de maig de 2024, a l’Institut Alfons Costrafreda de Tàrrega. Com arribar?
Tall 3 i 4. Josep Gallart i Paco Riviere
Programa de ponències
10:30 h / Presentació Ubuntu
11:00 h / GNU Lilypond: edició de partitures i creació de MIDI a Linux Ubuntu
11:30 h / Dades Biomètriques. Avantatges, desafiaments i riscos Ubuntu
12:00 h / Linux per a ràdio aficionats Ubuntu
12:30 h / Raspberry pi 5 VS Orange Pi 5 Ubuntu
A més durant tota la matinal, hi haurà un espai d’Instal·lacions i de resolució de dubtes tècnics.
Inscripció gratuïta a la jornada ubuntu.cat/FestaNoble
Darreres places disponibles al gòTIC
fotografia&mòbil
Dijous, 16, 23 i 30 de maig. De 18.00 a 20.00 hores. (6 hores)
Taller adreçat per a persones interessades introduir-se en la fotografia digital i a millorar les seues habilitats fotogràfiques utilitzant la càmera del seu telèfon intel·ligent. Així mateix, durem a terme algunes sortides fotogràfiques per l’entorn i petits reptes per aplicar els coneixements adquirits.
Fes la maleta!
Dimarts i dimecres, 21, 22, 28 i 29 maig, 12.00 a 13.30 hores (6 hores)
Taller que proposa fer la maleta amb aplicacions imprescindibles per millorar cada aspecte dels viatges estiuencs. Coneixerem i provarem tot un seguit d’eines digitals i aplicacions que faciliten i milloren l’experiència de viatjar, mentre millorem les competències de navegació mòbil.