amb el gòTIC, tenim una missió!

T03M01 / Existeix la violència i l’odi digital?


El repte d’avui pren com a punt de partida la celebració del Dia Internacional de la No Violència.

Fent nostra la resolució de l’ONU, que subratlla la importància de difondre el missatge de la no-violència mitjançant l’educació i la conscienciació pública, reafirmant la vigència del principi de no-violència en l’actualitat i el seu paper crucial en la construcció d’una societat basada en la tolerància i la comprensió.

Les xarxes socials s’han integrat plenament en la vida quotidiana de moltes persones i s’han convertit en un canal habitual per relacionar-se, debatre i discutir.

Es tracta d’un espai on circulen idees, propostes i crítiques molt interessants i necessàries. Tanmateix, la facilitat d’accedir a un fòrum públic, sovint sota la protecció d’una pantalla i, en alguns casos, de manera anònima, ha incrementat la presència d’insults, difamacions i fins i tot amenaces. Això ha contribuït a generar un clima de tensió que, tot i originar-se en l’àmbit digital, té un impacte real i afecta la convivència.

EL CONCEPTE: Violència digital.

La violència digital es refereix a aquelles accions o comportaments que utilitzen mitjans digitals, com ara xarxes socials, aplicacions de missatgeria, correus electrònics o altres plataformes en línia, per a danyar, intimidar, assetjar, amenaçar o controlar una persona. Aquest tipus de violència pot afectar la seguretat, privacitat i dignitat de les persones, sovint de manera subtil però molt invasiva i perjudicial.

Segons el Consell d’Europa, en la seva Recomanació per combatre el discurs d’odi (CM/Rec(2022)16), entenent-lo com a «qualsevol tipus d’expressió que inciti, promogui, difongui o justifiqui la violència, l’odi o la discriminació contra una persona o grup de persones, o que les denigri, per raons de les seves característiques personals reals o atribuïdes, com ara raça, color, idioma, religió, nacionalitat, origen nacional o ètnic, edat, discapacitat, sexe, identitat de gènere i orientació
sexual»

Milions de persones són víctimes de violència digital arreu del món, especialment nenes, dones, adolescents i joves. Les persones que la pateixen solen patir danys emocionals i psicològics. Per això, és fonamental conèixer els tipus de ciberviolència, saber quines en són les conseqüències i posar en pràctica una sèrie de consells per prevenir-la.

L’INFORME. Desinformació i discursos d’odi a l’entorn digital.

Fa uns dies, el marc del Dia Internacional de l’Accés Universal a la Informació, que es va celebrar el passat 28 de setembre, la oenagé Save the Children va publicar una investigació sobre desinformació i exposició a discursos d’odi de nens, nenes i adolescents en l’entorn digital.

Aquesta recerca es basa en enquestes a 3.315 adolescents a partir de catorze anys d’arreu de l’Estat i cinc grups de discussió formats per 27 nens, nenes i adolescents, amb representació d’edats de 10 a 17 anys.

A més, s’ha comptat amb la col·laboració de persones expertes i professionals del sector, des de treballadores socials que aborden patologies relacionades amb l’abús de la tecnologia a creadors de serveis web. D’aquesta manera, abordar aquesta realitat des de la visió més àmplia possible, i plantejar recomanacions que tinguin en compte totes aquestes perspectives, especialment les de la població adolescent.

Amb veu experta: Catalina Perazzo, directora d’Incidència Política i Social de Save the Children

TALL DE VEU: “Si bé Internet ha democratitzat l’accés a la informació, també ha facilitat la proliferació de contingut erroni i perjudicial, que perpetua estereotips negatius, models irreals de vida i fomenta discursos d’odi. Aquesta exposició, juntament amb la deshumanització que sovint caracteritza les relacions en el món digital i que provoca comportaments que no es tindrien en l’entorn físic, fa que noies i nois siguin especialment vulnerables a aquests continguts”

Amb aquest estudi, l’organització denuncia que l’exposició a aquests continguts vulnera directament el dret de la infància i l’adolescència a una informació veraç i segura, un dret essencial que cada vegada està més en joc.

Un dels principals resultats d’aquesta anàlisi és que el 60% dels adolescents utilitza les xarxes socials com a principal mitjà per accedir a la informació, al mateix nivell que la televisió i per davant d’altres mitjans de comunicació com la premsa en línia (32%), la ràdio o la premsa en paper (9% i 5% respectivament).

Pel que fa a les xarxes socials i als creadors de contingut, un 16% dels adolescents considera que són sempre una font fiable d’informació, un percentatge que puja al 70% que pensa que poden ser-ho en determinades ocasions. Si es desglossa per gènere, es veu que els nois confien més en aquests perfils: un 23% considera que són una font fiable d’informació davant d’un 9% de les noies.

Un altre aspecte que preocupa l’organització és el relacionat amb els rumors falsos: més de la meitat de la població adolescent, concretament el 51%, no sabria identificar sempre quan una notícia és falsa. A més, encara que sospitin que es tracta d’una notícia falsa, 1 de cada 4 adolescents directament ni la contrasta, mentre que un 56% recorreria a familiars i amics per comprovar-ne la veracitat. “Ens preocupa que aquests familiars i amics també s’estiguin informant a través de les mateixes fonts, el que podria crear un efecte bombolla i ampliar el risc de perpetuar informació falsa”, afirma Perazzo.

Amb veu pròpia: Irene Fields, creadora de continguts de videojocs

Jo he rebut molts comentaris violents en aquest món només per ser una noia com ara “ves a la cuina”, “que fas jugant si hauries d’estar netejant” o fins i tot m’han arribat a desitjar que patís una agressió sexual, cosa que creua els límits. És necessària una educació per aprendre a utilitzar les noves tecnologies, ja que tot avança molt de pressa i no ens podem quedar enrere, i ja no només per saber usar-les, sinó també per a altres coses com per exemple on buscar bé la informació, perquè molta sembla real i no ho és”

Campanya #DretsSenseConnexió  

Amb campanya #DretsSenseConnexió busca conscienciar la societat en general que nens, nenes i adolescents també es desenvolupen a Internet, per la qual cosa aquest ha de ser un lloc segur per a ells, garantint que es compleixen els seus drets.

Per això, l’organització demana desplegar totes les mesures que recull la Llei orgànica de Protecció a la Infància i Adolescència enfront de la Violència (LOPIVI) per proporcionar entorns segurs a la infància en l’entorn digital alhora que es garanteix que es compleixen tots els seus drets.

Save the Children aposta per educar nens, nenes i adolescents en un ús responsable i segur d’internet i les noves tecnologies, que inclogui eines que els ajudin a avaluar la fiabilitat i credibilitat de les fonts d’informació en l’entorn digital, a identificar i contrastar la informació no veraç i a entendre els mecanismes que s’amaguen després de la propagació dels discursos d’odi.

A més, la quantitat de missatges misògins i models sexistes que es difonen en la xarxa i que afecten de forma diferenciada a nois i noies posa de manifest la necessitat urgent d’una educació en igualtat i una educació afectiva i sexual reglada i progressiva, que reivindiqui la igualtat entre homes i dones i combati els estereotips de gènere també en el món digital.

Pacifiquem les xarxes socials

Des de FundiPau (Fundació per la Pau, fundipau.org) volen promoure una participació en l’entorn digital més respectuosa, creativa i positiva, lluny de la bronca, el menyspreu i els discursos d’odi que, massa sovint, es produeixen a les xarxes socials.

Per això, fan quinze propostes concretes per pacificar les xarxes i no ser un trol.

En resum,

A les xarxes, pensa ABANS

  • Autèntic?
  • Beneficiós
  • Amable?
  • Necessari?
  • Suggeridor?

Institut català Internacional per la Pau

L’Institut Català Internacional per la Pau és una institució pública i independent, creada pel Parlament de Catalunya, l’any 2007, amb la finalitat de promoure la cultura de la pau en la societat catalana i en l’àmbit internacional, i fer que Catalunya tingui un paper actiu com a agent de pau al món.

L’ICIP promou i divulga la cultura de pau a través d’esdeveniments públics, com són l’organització de seminaris i jornades, la concessió d’ajuts a la investigació, la convocatòria de premis i concursos o la producció d’exposicions o materials audiovisuals. 

Càpsules de Pau

icip.cat/ca/capsules-de-pau

Persones d’arreu del món responen aquesta pregunta posant-la en relació amb l’experiència viscuda en països en conflicte o amb el seu compromís amb la construcció de pau i contra les violències.

La percepció de la pau varia molt segons el moment històric, el context sociopolític, la cultura, la religió i la pròpia experiència vital. El projecte Càpsules de Pau és una coproducció de l’ICIP i Contrast que vol mostrar la diversitat de visions i expectatives que es projecten sobre la paraula ‘pau’. Consta de més d’un centenar de vídeos enregistrats entre 2013 i 2018, i una nova sèrie entre 2023 i 2024.

Liveuamap

liveuamap.com/es

Plataforma mòbil i en línia de mapatge en temps real que fa un seguiment de conflictes, crisis i esdeveniments a tot el món, amb un èmfasi especial en el desenvolupament polític i militar. Va començar com una eina per monitorar el conflicte a Ucraïna, però amb el temps s’ha ampliat per cobrir una àmplia varietat d’esdeveniments globals, com ara protestes, desastres naturals, activitats terroristes i altres qüestions de seguretat.

Tot i que va començar centrant-se en Ucraïna, ara cobreix conflictes d’Israel-Palestina, Iran, Síria, Corea,…

Newtral

newtral.es/tag/libano

Plataforma que treballa per diferenciar els fets de la desinformació i les notícies falses. Son pioners en la verificació de dades a l’estat espanyol.

Actuen de forma independent i no defensen cap partit, cap candidat ni cap ideologia.

Última crida!

📢 Última crida! No deixis passar aquesta oportunitat! (o comparteix-ho amb algú que creguis que li pot fer bé!) Gràcies!

amb el gòTIC, inicia’t&mòbil!
Començant des de zero i a pas tranquil, ens familiaritzarem amb el teu telèfon intel·ligent Android: entorn, característiques, funcions i aplicacions més elementals.

Des del 2003, cada quinzena,
escolta’ns a Ràdio Tàrrega,
al 92.3 FM i a radiotarrega.cat!

Missions superades

properes missions

anteriorment

Recupera els continguts del gòTIC ràdio, emesos entre el 2016 i el 2022

Obrir xat
1
💬 Necessites ajuda?
Scan the code
Hola!👋
En què puc ajudar-te?