amb el gòTIC, tenim una missió!

T03M04 /A les xarxes, el català corre? (II)


Arreu del país i a la nostra ciutat, se celebra a vint-i-vuitena edició del Correllengua està dedicada a la figura de la lingüista M. Carme Junyent, una de les figures més compromeses i lliures en la defensa del català.

Assumim el repte de mantenir la nostra llengua rau en la consciència i entendre com n’és, d’important, parlar en català en totes les circumstàncies.

Per això, des del Tenim Una Missió i li dediquem dues seccions a explorar aquesta realitat i donar veu a algunes experiències d’èxit!

Recupera la sessió de fa 15 dies.

Bona pràctica 4. Diari de la Llengua

/Raül G. Aranzueque, editor del Diari de la llengua

TALL T03M4.1/ El diari de la llengua és l’únic diari digital en català dedicat de forma específica en l’actualitat de la llengua catalana i de les llengües minoritzades.
Al nostre diari hi trobareu notícies, reportatges, entrevistes i cròniques en què expliquem què passa en relació amb la llengua a tots els territoris de parla catalana, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó.

Massa sovint ens trobem que hem de parlar de notícies negatives en molts terrenys, en l’ús social de la llengua, la poca presència en àmbits com la justícia i el cinema i de les discriminacions en àmbits com els de l’educació i la sanitat sovint amb la complicitat de governs hostils al català.

Per sort, el català té una fortalesa increïble en alguns àmbits com el digital, on té molta més presència de la que li correspondria per pes demogràfic. Tot això gràcies a la feina per la llengua de molts activistes i de moltes entitats. L’exemple més clar d’aquest èxit és el de la Wikipedia en català, la cinquena en més qualitat del món.

El diari de la llengua, a banda d’informar de tot el que passa amb la nostra llengua, fa també d’altaveu de totes aquestes iniciatives que promouen el català en el món digital, com el gòTIC Tàrrega i a tot arreu. Aquest és el nostre granet de sorra. Moltes gràcies per pensar en nosaltres en la vostra iniciativa.

El projecte

diaridelallengua.cat

Publicació digital especialitzada en la informació sobre el català des de tots els vessants i en la situació d’altres llengües, especialment les minoritzades. El diari ofereix notícies, cròniques i reportatges fets amb rigor periodístic i es fa ressò de les iniciatives d’entitats i col·lectius en defensa de la llengua arreu dels Països Catalans.

El Diari de la llengua va ser un dels guanyadors dels XIX Premis Nacionals Joan Coromines, que atorga la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) per la seva tasca de divulgació de les nombroses iniciatives que es fan al país, relacionades amb la llengua.

El diari està disponible a les xarxes socials

Bona pràctica 5. ClapClap

/Albert Juhé, activista i impulsor de la plataforma

TALL T03M4.2/ Segurament alguna vegada us ha passat que heu buscat un vídeo en català a YouTube i tots els resultats que us han aparegut eren en castellà o en anglès.
O potser heu trobat un vídeo en català, però tots els suggeriments per veure després que us apareixen a la barra dreta o un cop el vídeo acaba eren en castellà o en anglès.
Per solucionar això, perquè qui vulgui pugui veure contingut en català sense acabar d’una manera o altra sent redireccionat al castellà o a l’anglès, va néixer clapclap.cat.

Clapclap.cat és una plataforma que agrupa tot el contingut en català de YouTube i de Twitch, classificat per temes i amb rànquings diaris, setmanals i mensuals dels vídeos amb més m’agrada i més visualitzacions. També té un índex dels creadors en la nostra llengua més populars i els que més creixen. A més, qui ho vulgui es pot crear un compte i començar a seguir els creadors que més li agradin. Així, des d’una sola plataforma, pot veure els directes de Twitch i els vídeos de YouTube.

Clapclap.cat va néixer amb l’objectiu de fer més fàcil conèixer i descobrir creadors de contingut en català. Així que si tu estàs pensant, entra clapclap.cat i comença a explorar els milers de vídeos en la nostra llengua que ja hi ha.

El projecte

Web App i per a Android.

clapclap.cat

ClapClap és una plataforma en línia de contingut 100% en català, creada amb l’objectiu de potenciar i visibilitzar la creació audiovisual en aquesta llengua. La plataforma, totalment gratuïta, s’ha convertit en un espai únic que agrega continguts de creadors catalans provinents de diverses fonts com YouTube i Twitch. Amb un disseny intuïtiu i una interfície senzilla, ClapClap facilita la descoberta i consum de contingut en català, amb vídeos de temàtiques diverses, com l’entreteniment, la cultura, el joc, i la divulgació.

  • Accés gratuït: Tot el contingut que s’hi ofereix és accessible sense cost, sense necessitat de subscripcions ni registres, cosa que facilita l’accés massiu i promou l’adopció de la plataforma.
  • Curació de contingut: ClapClap disposa d’un equip que selecciona i organitza continguts rellevants per assegurar que els usuaris trobin els millors vídeos i streams en català.

ClapClap treballa és un projecte de codi obert per garantir total transparència de la seva activitat i que no utilitzarà les dades obtingudes amb finalitats comercials.

Bona pràctica 6. Fundació puntCAT

/Ariadna Custodio, adjunta a la Direcció de Comunicació de la Fundació .cat

TALL T03M04.3/ Què és un .cat?

Un .cat és molt més que un domini.
El domini .cat és el primer del món creat per representar una llengua i una cultura,
i avui dia, és un símbol de la nostra identitat digital.
Amb més de 112.000 webs .cat al món, el domini ha esdevingut un espai on el català respira en tots els àmbits, des de grans empreses fins a autònoms, passant per entitats culturals i administracions públiques.
Tenir un .cat és un segell en la qualitat que t’ofereix avantatges com una major visibilitat en cercadors, una capa extra de seguretat i la possibilitat de connectar amb una comunitat de persones que comparteixen la teva llengua i cultura.

Si vols que el teu projecte en català tingui visibilitat i impacte, amb un .cat la teva presència en línia està garantida. No esperis més. Entra a domini.cat i descobreix tot el que un .cat pot fer per tu. Junts fem créixer el món digital en català.

El projecte

El domini .cat ja té dinou anys.

La candidatura per a l’obtenció del domini fou el fruit de la suma dels esforços i suports de 98 entitats i associacions (entre les quals destaquen l’Institut d’Estudis Catalans, la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió i el Capítol Català de la Internet Society), més de 2.600 empreses i 65.000 persones.

Aquest domini va ser aprovat, l’any 2005, per la Corporació d’Internet per a l’Assignació de Nombres i Números (ICANN). Des de llavors, la Fundació s’encarrega de promoure tota mena d’activitats relacionades amb la creació, gestió i control del nom de domini .cat

Tots els beneficis de les operacions de l’entitat són destinats a assegurar la continuïtat i viabilitat del domini, potenciar la societat de la informació en els àmbits catalanoparlants i emprendre accions per a fer el domini assequible a tothom.

  • Dotació .cat Paquet tècnic per oferir col·laboració als docents que necessiten disposar d’un allotjament i un domini .cat en català per dur a terme projectes digitals a l’aula amb els seus alumnes. Gratuït, durant un any
  • Entitats i associacions. Domini .cat i/o allotjament web a un preu reduït per sempre!
  • Emprenedors i empreses.
  • Digitalitzem-nos

TALL T03M04.4/ Què és Digitalitzem-nos?

Digitalitzem-nos és un projecte de la Fundació PUNCAT creat amb l’objectiu de visibilitzar i potenciar la feina de les empreses i autònoms que impulsen la digitalització en català.

Amb aquest projecte, la Fundació PUNCAT busca, ,d’una banda, modernitzar el teixit empresarial català en un moment clau per la transformació digital i, de l’altra, promoure i normalitzar l’ús de la llengua catalana en l’àmbit empresarial i tecnològic.
A través de digitalitzemnos.cat, el projecte actua com un espai de trobada que connecta l’oferta i la demanda de serveis digitals en català, oferint un valor afegit en permetre la cerca de proveïdors per província, comarca i tipus d’eines.
Aquesta funció facilita normalment el procés de selecció de col·laboradors i proveïdors que treballen en català,
oferint una plataforma accessible i eficient perquè les empreses puguin trobar els serveis digitals que millor s’adaptin a les seves necessitats i preferència lingüística.

TALL T03M04.5/ Missió i visió de la Fundació Punt Cat?

En un món cada vegada més digital, és més important que mai defensar la nostra llengua i cultura.
Punt Cat és molt més que un domini d’internet.

És el nostre espai a la xarxa, una bandera digital que ens identifica i ens uneix. Com a primer domini representatiu d’una comunitat cultural a la xarxa, el .cat ens permet donar a conèixer al món la nostra llengua, cultura i identitat al món digital.

A la Fundació Punt Cat creiem que la nostra vida en línia ha de ser un reflex de qui som. Per això treballem cada dia per fer que el català sigui present en tots els racons de la xarxa. Volem que puguis ser tu mateix en català, a qualsevol lloc i en qualsevol moment.
Per això treballem en xarxa amb institucions, empreses i entitats per impulsar projectes digitals per fer del català una llengua natural i present en tots els espais digitals. Volem que tothom, des de les persones individuals fins a les grans empreses, tinguin les eines necessàries per desenvolupar-se en el món digital en català.
Junts, construïm un futur digital en català, un futur on la nostra llengua i cultura tinguin un paper protagonista.

Algunes eines disponibles

ssl.cat validador de certificats de seguretat.

va.cat servei gratuït per a enviar arxius amb una capacitat màxima de 2 GB per enllaç. Possibilitat d’encriptar el contingut, protegir-lo amb contrasenya i establir la caducitat i el límit de baixades. (Alternativa a WeTransfer).

ja.cat escurçador de URLs en català, de codi obert i sense registre (Alternativa a Bit.ly)

xd.cat generador de mems en català.

Agraïment a la Beatriz Guzmán

Aliança per la presència digital del català

https://aliançadigital.cat

La Fundació .cat, per encàrrec de l’Aliança per la Presència Digital del Català, va documentar a mitjan 2023 la pèrdua de visibilitat del contingut en llengua catalana en els resultats de cerca web, fins i tot els internautes que tenen configurat el seu entorn per tal de donar preferència al contingut en català.

Les principals entitats de promoció i defensa del català s’han aliat per dedicar recursos tècnics, de coneixement i capacitat de mobilització a diagnosticar el problema i contribuir a revertir-lo.

Dels resultats d’aquest estudi l’Aliança confirma que partint d’un nivell del 41% durant els 11 primers mesos de 2021, el pes relatiu del contingut en català en les visites procedents del cercador web de Google va caure per sota del 34% a finals de 2022 i es va mantenir en aquest ordre durant gairebé vuit mesos de 2023.
Després de ser interpeŀlada per l’Aliança amb les dades de l’informe original, Google va aplicar a finals d’agost de 2023 un canvi d’algorisme assegurant que interpretava millor les intencions dels usuaris, i el pes relatiu del català es va disparar 18 punts percentuals, arribant al 52%. Posteriorment, el trànsit en català es va estabilitzar al voltant del 46%, que ja representava una millora de 12 punts percentuals respecte als pitjors moments de la crisi de visibilitat. En els tres últims mesos de l’estudi, el català ha arribat al màxim històric, superant el 56%

la Fundació .cat ha desplegat la Xarxa de Monitoratge del Català Digital fundació.cat/xmcd, formada per sensors que porten a terme periòdicament cerques web i notifiquen al servidor de la Fundació .cat la presència de contingut en català entre els primers resultats de cerca.

Agenda de la quinzena

amb el gòTIC, llarga vida als mòbils!

Dimarts, 19 de novembre de 2024, de 12.00 a 13.30 hores
Activitat virtual

Els dispositius mòbils són una part essencial de la nostra vida quotidiana. Però, què passa amb ells quan s’espatllen o deixem de fer-los servir? En aquesta càpsula, reflexionarem sobre l’impacte ambiental dels residus electrònics (RAEE) i oferirem bones pràctiques per reduir, reutilitzar, reparar i reciclar els nostres mòbils.

Aquesta activitat es realitza en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR) 2024.

Organitza gòTIC Ajuntament de Tàrrega.
Activitat gratuïta. Més informació i inscripcions a https://gotic.tarrega.cat/gotictardor24

CORRELLENGUA 2024 a Tàrrega

L’AgEnTa (Agrupació d’Entitats Targarines) organitzen el Correllengua 2024, un cicle d’activitats festives i reivindicatives en favor de l’ús social del català.

QUAN?

fins al dijous 7 de novembre.

Diferents espais de la ciutat

Més informació a
culturatarrega.cat
correllengua.cat

Des del 2003, cada quinzena,
escolta’ns a Ràdio Tàrrega,
al 92.3 FM i a radiotarrega.cat!

Missions superades

properes missions

anteriorment

Recupera els continguts del gòTIC ràdio, emesos entre el 2016 i el 2022

Obrir xat
1
💬 Necessites ajuda?
Scan the code
Hola!👋
En què puc ajudar-te?