Des del projecte Salut en Xarxa, estem impulsant diverses accions i activitats per millorar el benestar emocional de les persones i col·lectius, i combatre així l’aïllament social i la solitud.
El projecte Bon dia pretén fomentar la relació i la convivència, tot recuperant el costum de saludar-nos pel carrer, amb el lema: “Saluda i somriu. Tàrrega, ciutat amable”.
Moltes caminem pels carrers absorts en les pantalles, enviant missatges, revisant xarxes socials o escoltant música. Però, ens hem parat a pensar què implica realment aquest comportament?
Avui assumim el repte de promoure un ús més conscient de les pantalles, quan anem pel carrer.
CONCEPTE: ZombieWalking
Pràctica que consisteix a caminar pel carrer mirant fixament el mòbil.
Prestar tota la nostra atenció al telèfon pot implicar certs riscos, com que el caminant no és plenament conscient del seu entorn.
D’una banda, ens aïllem del nostre entorn: deixem de veure què passa al nostre voltant, no apreciem l’entorn que ens envolta, i sovint passem de llarg sense adonar-nos de les persones que ens creuem.
A més, pot provocar accidents, com ensopegades o xocs amb altres vianants, i per descomptat, disminueix la interacció social. Quantes vegades ens hem creuat amb algú conegut sense ni tan sols veure’l? La resposta, segurament, és més vegades de les que voldríem admetre.
El problema
Els nostres dispositius poden ocasionar el que alguns experts anomenen l’efecte de ceguera per falta d’atenció. Un estudi va revelar que els participants tenien la meitat de les probabilitats de fixar-se en un pallasso en monocicle, una provocació prou atrevida, mentre caminaven i parlaven pel telèfon.
Quan caminem i utilitzem el telèfon alhora…
Canvia la manera de caminar i de moure’s
- Els vianants que fan servir el telèfon caminen un 10% més lents que les que no tenen distraccions. La gent fa passos més curts i passa més temps amb els dos peus a terra.
- Aquests canvis entorpeixen el trànsit a les voreres.
- Pot tenir repercussions en l’aptitud física.
- Mantenir la mirada cap avall a un telèfon intel·ligent quan camines en lloc de mantenir-te alçat també pot augmentar la càrrega i la força, que exerceixes sobre els músculs del coll i la part superior de l’esquena, fet que contribueix als símptomes del “síndrome del coll de text”.
- D’altra banda, redueix l’equilibri i augmenta el risc de patir ensopegades o caigudes.
Canvia l’estat d’ànim
- Existeixen proves que mostren que caminar utilitzant el telèfon també genera estrès, tot i que no en siguem conscients al moment. Un experiment va constatar que com més s’usava el telèfon en una cinta de córrer, més augmentaven els nivells de cortisol, l’anomenada hormona de l’estrès.
- Caminar per la natura té beneficis per a l’estat d’ànim i la salut mental. Pel que sembla, per obtenir aquests beneficis és important centrar l’atenció en l’entorn i no en el telèfon.
- Segons un estudi del 2023, caminar per un parc a l’aire lliure amb el telèfon a les mans, té efectes psicològics negatius i fa que després de caminar, les persones se senten menys positives: menys emocionades, menys felices, menys relaxades, a causa de la falta de connexió amb l’entorn que l’envolta.
Dificulta la capacitat per arribar al destí sense cap problema.
Estudis han trobat connexions entre caminar distret a causa del telèfon i les visites a urgències. Tot i que molts d’aquests accidents van tenir lloc al carrer (i en voreres), quasi una quarta part van ser a casa, ensopegant amb obstacles o caient per les escales.
Solucions
Avui dia, hi ha algunes aplicacions mòbils a disposició dels usuaris que intenten reduir aquests riscos.
Per exemple, l’aplicació Benestar Digital envia un missatge d’alerta quan detecta que s’està duent una activitat física a l’exterior, mentre s’usa el mòbil.
En activar la funció Mira Endavant, el telèfon detectarà quan s’estigui realitzant un moviment constant, com és el cas de caminar, i quan s’utilitzi el dispositiu, l’aplicació enviarà una notificació per fer prendre consciència a l’usuari de la situació en què es troba.
Per activar-la, cal accedir a la secció de Benestar digital i control parental de la configuració del mòbil, i entrar a la secció Avisos.
Tinguem present, però que la millor solució és, per descomptat, que cada persona faci l’esforç responsable de no utilitzar el seu telèfon mòbil mentre camina. En cas de caminar i fer ús del telèfon alhora, recomana evitar-ho a prop d’escales, passos de vianants i zones concorregudes o irregulars.
Si volem revisar el mòbil —amb seguretat i sense molestar la resta de vianants— és recomanable aturar-se un moment per fer-ho.
Més informació
Distraction From Smartphones Changed Pedestrians’ Walking Behaviors in Open Areas
Luo Y, Grimaldi N, Zheng H, Giang WCW, Hu B.
Llegir estudi
CONCEPTE: absenfonia
De l’anglès, phubbing /ˈfəbiNG/ Consisteix en l’acte de menysprear a qui ens acompanya en prestar més atenció al mòbil o altres dispositius electrònics que a la seva persona.
Tot i que sovint s’associa amb el concepte de FOMO (Estat d’ansietat o preocupació provocat per la por d’estar-se perdent determinats esdeveniments, comentaris o converses) actualment, existeixen proves contradictòries sobre la força i la consistència d’aquesta relació.
L’absenfonia es manifesta normalment en diversos contextos socials on els individus prioritzen els seus telèfons intel·ligents sobre les interaccions cara a cara, provocant una ruptura de la comunicació significativa.
Cada cop és més comú observar grups d’amics absorbits amb els seus dispositius, parelles de restaurants ignorant-se mentre miren les pantalles o famílies que passen temps juntes però desconnectades per la seva preocupació pels telèfons intel·ligents.
Està demostrat que la presència visible d’un telèfon intel·ligent sobre la taula o en qualsevol altre lloc proper redueix considerablement la percepció de confiança i la qualitat de la conversa que mantenim.
Amb el temps, el phubbing s’ha convertit en una norma acceptada socialment, soscavant la qualitat de les relacions interpersonals i la comunicació saludable.
El problema
Les principals causes del fenomen són les propietats addictives que les noves tecnologies tenen en un pla psicològic i indirectament fisiològic. La disseminació de la realitat en diferents estadis és el resultat d’una absorció inicial induïda pel telèfon intel·ligent o un altre dispositiu tecnològic personal, provocant aquesta falta d’atenció en un o més estadis del nostre entorn i centrant-nos en el virtual.
El disseny captològic (persuasió, tecnologia i psicologia)
Concepte que s’origina amb l’objectiu de motivar als usuaris i d’influir en el seu comportament. En el camp dels dispositius mòbils, aquest disseny es manifesta per mitjà d’interfícies, rutines i funcionalitats que promouen interaccions contínues, captant l’atenció i la participació de l’usuari.
Per exemple, el disseny generalitzat de les notificacions automàtiques d’aplicacions, els algorismes i les interfícies d’usuari, produeixen un impuls intel·ligent, que ofereix actualitzacions personalitzades i en temps real als usuaris.
Això té un paper fonamental en el foment del comportament de l’absenfonia.
Amb el pas del temps, aquest cicle fomenta la dependència dels telèfons intel·ligents i genera un cercle viciós: a mesura que les persones utilitzen els seus telèfons per fugir de l’estrès o la solitud, debiliten les seves relacions sense voler, donant lloc a un major aïllament i dependència dels seus dispositius. Aquest patró té efectes com l’ansietat i la depressió.
A més planteja inquietud sobre com la tecnologia pot arribar a reconfigurar les normes i els valors socials.
Alone together
/əˈlōn təˈɡeT͟Hər/
Sols Junts. Caracteritzar la capacitat que tenim d’estar junts sense estar junts. Actualment, és comú veure en restaurants, en transports públics o en reunions familiars, que les persones deixen de compartir el moment amb les persones que tenen davant seu per prioritzar l’ús dels seus dispositius tecnològics.
Solució
Abordar aquests problemes requereix una comprensió més profunda de les motivacions darrere de l’absenfonia i els seus efectes sobre la salut mental i les connexions socials. Els esforços per mitigar l’impacte de l’absenfonia han d’equilibrar els beneficis de la tecnologia amb la necessitat d’interaccions cara a cara significatives per preservar la integritat de les relacions humanes.
- Establir regles i límits a l’ús del mòbil, per reduir l’abús de l’ús de la tecnologia en detriment de les relacions interpersonals.
- Mentre fas alguna activitat en família o amb amics, activa el Mode no molesteu o aparca el mòbil en un racó.
- Una manera d’aconseguir que el telèfon mòbil sigui menys atractiu i no mirar-lo tant és
- canviar la pantalla a escala de grisos
- desactivar les notificacions.
- reorganitzar les aplicacions del telèfon perquè siguin més difícils de trobar i sigui menys fàcil obrir-les.
- eliminar aquelles aplicacions, que saps que et costa evitar.
Més informació
El disseny persuasiu: reflexions sobre el seu impacte en l’ús excessiu dels dispositius mòbils que fan els infants i els adolescents, i la necessitat de regulació | Manuel Armayones
webs.academia.cat/revistes_elect/view_document.php?tpd=2&i=19533
Altres síndromes
FoMO
El fenomen FOMO per les sigles en anglès s’entén com la por d’estar absent i a la necessitat irresistible d’estar contínuament connectats a internet i participar de manera activa a les xarxes socials.
Sorgeix el desig de mantenir-se constantment connectat i de verificar de manera compulsiva les xarxes socials. Per exemple, quan és el primer que consultem en despertar-nos i el darrer, abans de dormir. D’aquesta manera, l’ús de xarxes abasta les activitats quotidianes principals de la persona donant lloc a una rutina problemàtica.
El mal ús o ús problemàtic de les xarxes passa quan la persona les utilitza per alleujar algun malestar com l’estrès, la sensació de solitud o la depressió. La persona tendeix a involucrar-se cada cop més atès que les xarxes socials brinden una sèrie de recompenses i confort, experimentant sensació d’autoeficàcia, pertinença i satisfacció.
De manera que es comença a ignorar les relacions reals canviant-les per la interacció virtual quotidiana i Hi ha una disminució del benestar emocional.
A més, augmenta la sensació d’inseguretat, l’evitació i la irritació davant d’activitats de la vida real i més dependència a les interaccions virtuals.
Nomofòbia
Por irracional a sortir de casa sense el telèfon mòbil.
Investigacions demostren que els nivells d’estrès d’una persona amb nomofòbia són equiparables amb els nervis que es tenen el dia abans del casament o de la visita al dentista.
Les causes més habituals de la manifestació de l’ansietat és la sensació de quedar-se aïllat de les possibles trucades o missatges de familiars i amics. Encara que la causa també pot ser el treball i l’exigència de mantenir-se connectat permanentment.
Símptomes
- Consultes el mòbil de forma continuada? Per comprovar si hi ha nous missatges, notificacions a les teves aplicacions o actualitzacions a les xarxes socials,…
- Fas servir el telèfon mentre fas altres activitats en el teu temps de lleure? En sortir a córrer, passejar o fer alguna cosa amb els amics i sents necessitat de tornar a casa si t’has oblidat d’agafar el dispositiu en sortir.
- Procures no anar a llocs sense cobertura? Evites fer plans en llocs on saps o tems que no hi haurà cobertura.
- En arribar a un lloc, busques els endolls per carregar els teus dispositius?
- Les pantalles et fan perdre hores de descans?
- Projectes i sobreexposes la teua vida a les xarxes? Necessitat de publicar detalls del teu dia a dia de manera constant a les xarxes socials per obtenir un benefici o un reconeixement, que no obtens a la teva vida real.
Apps per limitar l’ús del dispositiu
Encara que pugui semblar contradictori es pot utilitzar el telèfon per frenar la dependència al mòbil.
Benestar digital i Temps d’ús
L’app de Benestar Digital (a partir de la versió 9 d’Android) i la funció Temps d’Ús (des d’iOS 12) són eines integrades als seus respectius sistemes operatius per ajudar els usuaris a controlar i gestionar el temps que dediquen als dispositius mòbils i aplicacions.
En dispositius iOS, es troba a Configuració > Temps d’Ús. En dispositius Android, es troba a Ajustos > Benestar Digital i controls parentals.
Totes dues eines tenen funcionalitats similars.
- Informes d’ús
- Límit de temps per app
- Controls parentals
- Mode concentració
- Mode Hora de dormir
SPACE: Break phone addiction
Mobifolio
IOS & Android / Amb compres integrades
Aquesta aplicació es proposa ajudar els usuaris a trobar l’equilibri entre el telèfon i la vida personal mitjançant el seguiment i el seguiment de l’ús del telèfon. Té un disseny net i senzill i, tot i que no està dissenyat per ser atractiu, pot ajudar a corbar l’ús del telèfon mitjançant recordatoris i ressaltant els patrons d’ús.
A més a més de proporcionar informes diaris de l’ús del dispositiu i de les aplicacions, proposa desafiaments diaris per millorar l’autocontrol i equilibrar l’ús del mòbil.
one sec | app blocker, focus
IOS & Android / Amb compres integrades
Aquesta aplicació es proposa combatre la FOMO en xarxes socials.
T’obliga a esperar uns segons abans d’obrir les apps, donant-te temps per reconsiderar si realment vols accedir-hi, ajudant a trencar els hàbits impulsius de revisió constant d’aplicacions.
D’aquesta manera, podràs reflexionar abans de desbloquejar el mòbil: si tendeixes a agafar el telèfon i desbloquejar-lo per inèrcia.
Insight Timer
/ˈinˌsīt ˈtīmər/
Web, iOS & Android / Amb compres integrades
Aquesta aplicació es proposa promoure la consciència plena, la intel·ligència emocional i el benestar mental, practicant mindfulness i meditació de manera flexible, amb l’accés gratuït a més de 100.000 meditacions guiades. A més ofereix cursos i xerrades impartides per experts en mindfulness i sons relaxants i llistes de reproducció de música.
CAMPANYA. Menys pantalles i més mirades.
Campanya del Consell Comarcal de l’Urgell en el marc del Dia de la Salut Mental, amb l’objectiu de conscienciar sobre la necessitat de la desconnexió digital, promoure la interacció personal i el temps de qualitat en família. Busca impulsar un canvi d’hàbits en l’ús dels dispositius electrònics, promovent una desconnexió saludable i apostant per la salut mental i el benestar familiar.
La campanya se centra en unes caixes per a deixar els telèfons mòbils i un joc amb 60 cartes (52 amb activitats i 8 en blanc per omplir lliurement) on es poden llegir propostes per fer amb família sense telèfons mòbils ni pantalles.
CAMPANYA. Per un ús love de la tecnologia
usolovedelatecnologia.orange.es
A través de la campanya Per un ús love de la tecnologia, Orange ha llançat un portal sobre els seus perills amb la intenció d’informar sobre diferents maneres de gaudir de la connectivitat sense perills ni addiccions.
al gòTIC, arriba l’hivern!
📅 Data: 17 de desembre
⏰ Hora: 19.00 hores
📍 Lloc: Biblioteca Pública de Tàrrega Germanes Güell.
Ens complau convidar-te a la presentació de la programació #gòTIChivern25, una nova onada d’activitats gratuïtes i obertes per experimentar, aprendre i gaudir de l’univers digital i amb l’objectiu és apropar la tecnologia i les eines digitals a tota la ciutadania.
Durant la trobada, també podràs participar en el nanotaller* especial: ChatGPT per planificar el temps de Nadal?, on descobrirem com aquesta eina d’intel·ligència artificial ens pot ajudar a organitzar millor les nostres festes i activitats nadalenques.
T’hi esperem!
* Un nanotaller és un taller breu i específiques, dissenyat per oferir coneixements o habilitats pràctiques de manera ràpida i efectiva