Telèfon amb el sistema operatiu actualitzant-se

amb el gòTIC, tenim una missió!

T02M11 / què cal fer amb les actualitzacions? (i III)


Maria Alba ‘Les actualitzacions del sistema’

Les actualitzacions del sistema Android poden ser de diversos tipus, segons la seva naturalesa i l’objectiu que tenen. A continuació, repassem les més comunes:

Actualitzacions de Seguretat: Aquestes actualitzacions se centren a corregir vulnerabilitats de seguretat al sistema operatiu Android. Solen ser versions petites i es distribueixen amb regularitat per mantenir els dispositius protegits contra possibles amenaces.

Actualitzacions de Manteniment: Aquest tipus d’actualitzacions solen incloure correccions d’errors, millores de rendiment i altres ajustos menors al sistema operatiu. Són importants per garantir un funcionament òptim del dispositiu i solen sortir amb regularitat.

Actualitzacions de Versions Majors: Aquestes actualitzacions introdueixen canvis significatius al sistema operatiu Android, com noves funcionalitats, redissenys de la interfície d’usuari i millores importants de rendiment. Cal tenir present que poden trigar més temps a arribar als dispositius, ja que poden requerir més proves i ajustaments per part dels fabricants.

Prateek Prasad / TECHLILA


Actualitzacions del Fabricant: A part de les actualitzacions del sistema operatiu Android, els fabricants de dispositius poden proporcionar les seves pròpies actualitzacions que inclouen millores específiques per als seus dispositius i de la seua capa de personalització, com característiques exclusives, optimitzacions del sistema o correccions de problemes específics del dispositiu.

Actualitzacions del Kernel: El nucli (kernel) del sistema operatiu Android també pot rebre actualitzacions. Aquestes actualitzacions poden proporcionar millores de rendiment, compatibilitat amb nous maquinari o correccions de seguretat en l’àmbit del nucli.

Actualitzacions d’Aplicacions Preinstal·lades: A més de les actualitzacions del sistema operatiu, les aplicacions preinstal·lades en el dispositiu també poden rebre actualitzacions per corregir errors, afegir noves funcions o millorar el rendiment de l’aplicació.

Actualitzacions de Google Play Services: Aquestes actualitzacions són crítiques per al bon funcionament de moltes aplicacions, ja que proporcionen funcionalitats essencials com a serveis de localització, autenticació d’usuari i actualitzacions de seguretat a través de Google Play.

És important mantenir-se al dia amb aquestes actualitzacions per garantir el rendiment, la seguretat i la funcionalitat òptims del teu dispositiu Android.

La majoria d’actualitzacions del sistema i els pedaços de seguretat s’instal·len automàticament. Per comprovar si hi ha una actualització disponible, segueix aquests passos:

  1. Obre l’aplicació Configuració -la roda dentada- del teu dispositiu Android.
  2. Desplaça’t fins a la secció Sobre el telèfon o Sobre el dispositiu o Sistema (això pot variar lleugerament depenent de la versió d’Android i la interfície del fabricant del dispositiu).
  3. Cerca i toca l’opció Actualitzacions del sistema o de software, per comprovar si hi ha actualitzacions disponibles per al teu dispositiu.
  4. Segueix les instruccions per descarregar i instal·lar l’actualització. Després d’instal·lar l’actualització, el teu dispositiu pot requerir un reinici per completar el procés.

És recomanable comprovar si hi ha actualitzacions de forma regular per mantenir el teu dispositiu Android segur i actualitzat amb les últimes funcionalitats i correccions de seguretat.

La freqüència amb què es reben actualitzacions varia en funció del dispositiu, el fabricant i l’operador de telefonia mòbil. Per obtenir ajuda amb el teu telèfon o la teva tauleta, cerca el fabricant o l’operador del dispositiu a continuació.

Fabricant Pàgina d’ajuda
Huawei Ves al lloc web d’assistència de Huawei
Lenovo Ves al lloc web d’assistència de Lenovo
LGE Ves al lloc web d’assistència d’LGE
Oppo Ves al lloc web d’assistència d’Oppo
Samsung Ves al lloc web d’assistència de Samsung
TCL Ves al lloc web d’assistència de TCL
Xiaomi Ves al lloc web d’assistència de Xiaomi
ZTE Ves al lloc web d’assistència de ZTE
via Ajuda d’Android

Dispositius sense suport?

Els nostres dispositius (mòbils) poden mantenir-se operatius durant un període més llarg de temps. No es fa estrany i resulta més sostenible, evitar canviar de terminal cada dos o tres anys.

Amb tot, quan un terminal queda fora de suport del fabricant, probablement deixarem de rebre actualitzacions, i ens hem de conformar amb la darrera versió que hagi rebut el nostre mòbil.

D’entrada, hem de tenir present que un dispositiu quedi fora de suport no el fa inútil

Però sí que el fa més propens a infectar-se amb programari maliciós o virus, com que ningú vetlla per tapar els forats d’entrada que poden ser utilitzats per alterar el dispositiu i fins i tot envair la nostra privadesa.

El nostre mòbil no està indefens, però a mesura que van apareixent noves vulnerabilitats, cada com estarem més exposats si continuem fent servir un mòbil que no s’actualitza.

A més, algunes aplicacions deixen de funcionar o d’actualitzar-se en versions antigues del sistema operatiu i no s’actualitzen.

En el cas d’Android, des de fa un any ha anat separant funcions del nucli de sistema, així els mòbils més antics continuen mantenint-se en ús fins i tot encara que hagin passat uns quants anys després del seu llançament. No és ideal, ja que la marca del telèfon encara domina el seu microprogramari, però sí una garantia que un Android certificat segueix al dia en bona part de les funcions bàsiques.

Aquesta base de programari inclou l’actualització del sistema, els serveis de Google Play i la botiga Google Play.

Així pots mantenir-los al dia:

  1. Obre la Configuració i ves a Estat de Seguretat.
  2. Entra a Actualització del sistema de Google Play.
  3. Un cop descarregada l’actualització, hauràs de reiniciar el telèfon, per completar l’actualització.
  4. Ara, des de la botiga d’apps, comprova que l’aplicació Serveis de Google Play està actualitzada

RECURS. Amb el gòTIC, protegeix&mòbil

bit.ly/protegeixelteumobil

Just fa un any, des del gòTIC vam elaborar una infografia interactiva que desenvolupa set estratègies per mantenir protegits els nostres dispositius mòbils.

El primer dels consells, recorda la importància de mantenir el sistema actualitzat.

Joan. ‘Les apps ens vigilen constantment?’

Com descobrir si el teu mòbil t’està espiant?

L’aplicació Google Play Protect detecta la majoria de les aplicacions malicioses, de manera que evita que funcionin i en alguns casos les desinstal·la automàticament.

Per això, qui actua maliciosament pot enganyar-nos perquè desactivem aquesta protecció. Per tant, periòdicament, més si sospites que algú t’està espiant, comprova que Google Play Protect està activat.

Per fer-ho, entra a la botiga i obre el menú superior dret. Ara toca Play Protect.

Si està desactivat apareix una icona de color vermell, avisant-te. Per activar la funció de nou, toca el botó Activa, per forçar l’anàlisi de les apps que tens instal·lades.

Si Play Protect t’informarà si està tot correcte, o si ha detectat alguna aplicació perjudicial. En aquest cas, et demanarà que la desinstal·lis.

Revisa les apps

També és recomanable entrar a la Configuració d’Android, i a l’apartat Aplicacions revisar la llista d’aplicacions instal·lades.

El funcionament d’aquesta llista pot canviar duna capa d’Android a una altra, però el més important és que no es mostrin les aplicacions del sistema (que, per altra banda, és el comportament estàndard).

Et recomano que vagis una a una, revisant que coneixes totes les aplicacions a la llista i que les has instal·lat tu per iniciativa pròpia.

Les aplicacions espien generalment s’amaguen en noms avorrits i genèrics, i que normalment estan en anglès.

En cas de dubte, toca a una app per veure’n la informació. Les aplicacions del sistema no es poden desinstal·lar (només les seves actualitzacions), mentre que les aplicacions que fingeixen ser del sistema, sí.

Revisa el consum de bateria i de les dades

Espiar és una tasca que requereix molta despesa energètica, especialment les que capturen fotos o vídeos de l’usuari o registren la seva posició mitjançant el GPS.

Torna a entrar a Configuració i ves a Bateria, Ús de dades i Permisos.

La ubicació d’aquests menús canvien força d’un mòbil a un altre, així que et recomano que facis servir el cercador. Fes servir l’ull crític per trobar el què s’escapa del comportament normal.

Quines mesures podem prendre per evitar-ho?

Reinicia el dispositiu

Si tens indicis que t’estan espiant, abans de res, reinicia el mòbil en mode segur. Això desactiva totes les aplicacions de tercers i gairebé amb seguretat que evitarà que l’espionatge vagi a més.

El mode segur evita la càrrega d’apps de tercers i així podràs desinstal·lar les aplicacions implicades. Si no n’estàs segur, sempre pots restaurar de fàbrica el mòbil per assegurar-te que no en queda cap rastre.

Root Checker

desenvolupada per joeykrim

Conté anuncis i compres a l’aplicació

No és habitual, però en el supòsit que l’eina maliciosa hagi obtingut accés root i hagi modificat el sistema des de dins, pots comprovar si el teu mòbil està rootejat amb apps com Root Checker.

Canvia les contrasenyes

Si tens la sensació que han entrat a casa, cal que canviïs les contrasenyes de tots els comptes que tens configurats al teu dispositiu.

Per evitar situacions similars en el futur, et recomano activar la verificació en dos passos i l’enviament d’avisos d’inici de sessió en tots els serveis que puguis. D’aquesta manera, encara que algú aconsegueixi les teues credencials, no podrà iniciar sessió al compte sense el teu coneixement.

Pròximes activitats del gòTIC

Entorns digitals supervisats

Dimecres 20 de març, a les 18.30 hores
Sala d’actes biblioteca Germanes Güell de Tàrrega.

En aquesta xerrada s’oferirà un primer contacte amb el món del control parental digital, amb l’objectiu de dotar a les famílies de les nocions bàsiques per protegir els seus fills i filles, de les amenaces i riscos digitals.

També es repassaran les principals eines de control parental i les funcions disponibles en les principals plataformes digitals. Així mateix, es proposarà un diàleg obert, on les participants puguin compartir les seves inquietuds, intercanviar consells i experiències, i plantejar preguntes rellevants.

Des del 2003, cada quinzena,
escolta’ns a Ràdio Tàrrega,
al 92.3 FM i a radiotarrega.cat!

Missions superades

properes missions

anteriorment

Recupera els continguts del gòTIC ràdio, emesos entre el 2016 i el 2022

Obrir xat
1
💬 Necessites ajuda?
Scan the code
Hola!👋
En què puc ajudar-te?