Aquest dissabte, 21 d’octubre, se celebra el Dia Mundial de la reparació. A més, a la nostra ciutat, se celebra la 23a edició de la Fira del Medi Ambient. No podem mantenir-nos impassibles davant el repte de la sostenibilitat tecnològica. Per això, a la missió d’avui, abordem aquesta qüestió.
EFEMÈRIDE. Dia Mundial de la Reparació.
El tema d’aquest any és Reparació per a tots, significant que la reparabilitat hauria d’estar a l’abast de tothom!
Això vol dir que no només els reparadors professionals han de tenir accés a la informació de reparació. Els consumidors comuns i finals també haurien de poder beneficiar-se d’aquest suport.
A més, les reparacions realitzades pels professionals i les peces de recanvi han de tenir un cost raonable i assequible i han d’estar disponibles, quan faci falta.
La solució? Tecnologia recondicionada
Articles electrònics i dispositiu que ha estat utilitzat anteriorment, però que han estat restaurats i posat en condicions de funcionament òptimes per a la seva reutilització i venda.
Aquests productes poden provenir de diversos orígens, com ara devolucions de clients, mostres de demostració o excedents d’estoc.
El procés de recondicionament implica
- la inspecció detallada del producte per identificar qualsevol defecte o mal funcionament
- la substitució de peces defectuoses
- la neteja a fons
- la realització de proves de funcionament per assegurar-se que el producte està en perfectes condicions de treball.
En molts casos, els productes recondicionats es presenten en envasos neutres o amb un segell de certificació que indica que han estat restaurats.
Aquests productes ofereixen una alternativa més econòmica als articles nous i contribueixen a la reducció de residus electrònics, ja que permeten allargar la vida útil d’equips electrònics existents.
Molts fabricants i botigues ofereixen productes recondicionats amb garanties similars a les dels productes nous, proporcionant als clients confiança en la seva compra. Tenen una garantia d’entre 12 i 24 mesos, un termini de desistiment de fins a trenta dies.
RECURS. Back Market
Botiga de productes recondicionats per excel·lència. Ofereix productes tecnològics, de bricolatge i de bellesa/salut. Hi trobareu productes de diferents botigues i empreses que ofereixen productes amb diferents orígens: productes retornats i ja oberts, d’exposició, venuts de segona mà o que hagin presentat algun problema.
El comprador compta amb trenta dies per tornar el producte i alguns dispositius tenen fins a vint-i-quatre mesos de garantia.
Així, a les aules i altres espais compartits, podem trobar cartells que recorden la prohibició. Una iniciativa que s’ha gestat en el si del Pla Educatiu d’Entorn i que dona resposta de forma transversal i col·lectiva, amb tots els centres educatius del municipi.
Una altra solució? La reparabilitat
Iniciativa destinada a promoure la sostenibilitat i la prolongació de la vida útil dels dispositius i aparells, en contrast amb la cultura de l’ús i la substitució freqüent.
Aquesta mesura és particularment rellevant en el context de la creixent preocupació per la gestió de residus electrònics i la necessitat de reduir l’impacte ambiental de la producció i eliminació de dispositius electrònics.
Aquest índex avalua el nivell de facilitat que un producte electrònic o dispositiu pot ser reparat quan s’avaria o funciona malament. Per fer-ho, pren en consideració diversos factors, com ara la disponibilitat de peces de recanvi, la complexitat del procés de desmuntatge, l’accessibilitat a les eines necessàries i la disponibilitat d’informació sobre reparació.
Com a consumidores, hauríem de considerar aquesta informació, a l’hora de determinar en les decisions de compra. D’aquesta manera, els nostres aparells poden tenir una vida útil més llarga, contribuint a la reducció del nombre de residus electrònics.
Campanya. Dret a reparar!
Coalició d’organitzacions europees que lluiten a favor de la reparació. Amb seus a diferents països europeus, representem grups de reparació local, actors de l’economia social, l’autoreparació i qualsevol persona que exigeixi el seu dret a reparar.
Amb criteri. Carolina Rivas
Carolina Rivas és la presidenta de l’associació Open Art.
Aquest diumenge, a les 10 del matí, ofereix un taller gratuït de reparació instantània de petits electrodomèstics que tothom porti per arreglar.
Les trobareu a l’Espai EcoTaula de la Fira del Medi Ambient al Pavelló del Club Natació Tàrrega.
Recurs. Repair Cafè
Aquesta iniciativa té com a objectiu promoure la cultura de la reparació i contribuir a un futur més sostenible. Va ser creada el 2009 a Holanda i des de llavors s’ha estès a escala mundial, reunint persones voluntàries que ajuden a reparar objectes sense dependre de les instruccions del fabricant.
Cada Repair Café funciona com una comunitat que organitza esdeveniments locals per la reparació d’objectes diversos.
Aplicació. iFixit
Una de les plataformes més conegudes per a guies de reparació de productes electrònics i altres dispositius. L’app ofereix passos detallats i fotografies per a la reparació de nombrosos productes.
Accedir a les Guies de reparació (en anglès)
També incorpora una botiga amb eines i components per fer reparacions.
Última trucada, divendres temàTIC!
gotic.tarrega.cat/divendrestematics
20 d’octubre, de 10.00 a 13.00 hores / PRESENCIAL
Amb motiu de la Setmana de la Programació de la UE, et proposem fer un tast de programació visual en blocs amb Scratch i superar els reptes que t’hem preparat.