Mur de galetes, Acceptar o Refusa i pagar?

amb el gòTIC, tenim una missió!

T02M07 / Què hem de fer amb les galetes?!


Aquest diumenge que ve (28 de gener) se celebra el Dia de la Protecció de Dades. Amb el propòsit de promocionar les bones pràctiques en matèria de seguretat digital i protecció de dades de la ciutadania en línia.

Per això al repte d’avui, encarem els desafiaments i preocupacions relacionats amb la recopilació, l’emmagatzematge i l’ús de galetes en línia.

En un context canviant de les normatives de privadesa i de protecció de dades. Que vivim amb inquietud, davant les noves maneres de rastrejar i identificar-nos i la incertesa sobre quin tractament es fa de les nostres dades.

Concepte

Una galeta és un fitxer de dades que una pàgina web o aplicació envia al teu dispositiu quan la visites. Tant és si estàs entrant des de l’ordinador o des del mòbil, sempre se sol·licitarà l’emmagatzematge de la galeta.

La sol·licitud d’emmagatzematge del fitxer d’informació es produeix en el moment què hi accedeixes. Al mur de galetes, i gràcies al Reglament General de Protecció de Dades o RGPD, els usuaris europeus podem acceptar o rebutjar quins vols instal·lar.

Altres eines de seguiment

Hi ha altres tecnologies amb una funció semblant:

L’ID de dispositiu

Cada dispositiu electrònic, com ara telèfons mòbils, tauletes, ordinadors…, té un identificador únic assignat que s’utilitza per diferenciar un dispositiu d’un altre en aplicacions i serveis. Moltes aplicacions i serveis fan servir l’ID de dispositiu com a mitjà d’autenticació o autorització. Per exemple, Google reconeix el dispositiu des d’on iniciem sessió.

També pot ser emprat per fer seguiment del comportament del dispositiu en una xarxa o plataforma.

Els píxels de seguiment

Moltes empreses fan servir píxels de seguiment en les seves campanyes publicitàries en línia. Aquests píxels són petits fragments de codi que es col·loquen en un lloc web i es reprodueixen quan algú visita aquest lloc. Aquest píxel permet rastrejar les accions de l’usuari i recopilar dades sobre el comportament en un lloc web. Per exemple, el temps que passem en una pàgina, les accions que hi realitzem o les àrees del lloc web que visiten amb més freqüència.

Si bé aquestes tecnologies, ofereixen beneficis en termes d’anàlisi i optimització, també han generat preocupacions sobre la privadesa, ja que poden seguir l’activitat en línia de les persones.

Tipologies

Les galetes no són dolentes per naturalesa. Tot depèn de la seua funció.

Tècniques o essencials

Aquestes tecnologies permeten accedir a funcions que són fonamentals en un servei.

  • Recordar i mantenir les teues seleccions i preferències. Per exemple, l’idioma seleccionat o la configuració preferida d’un web o app
  • Emmagatzemar la informació relacionada amb la sessió. Per exemple els productes que has posat a la cistella de la compra.

De rendiment

Emmagatzemen informació sobre com naveguem pels webs o utilitzem les apps, ajudant els desenvolupadors a optimitzar-ne el rendiment. Per exemple, la velocitat de càrrega de les pàgines.

De seguretat

Mantenen la informació de l’estat d’autenticació de l’usuari mentre naveguen pel lloc i protegir-te quan interacciones amb un servei.

Per exemple, per detectar contingut brossa i maliciós, les situacions de frau i les pràctiques d’ús abusiu.

D’anàlisi o estadístiques

Recopilen informació sobre com interactuem amb un lloc web o aplicació. Aquestes dades s’utilitzen per entendre els patrons de comportament dels usuaris i millorar l’experiència del lloc.

Publicitàries

Es fan servir per personalitzar els anuncis que es mostren en funció de les nostres preferències i comportament de navegació.

De segmentació

Es fan servir per crear perfils d’usuaris i segmentar-los en funció de les seves preferències o comportaments. Això permet personalitzar l’experiència de l’usuari. Per exemple els resultats que se’ns mostren als cercadors o a les xarxes socials.

De tercers

Provenen de dominis diferents al lloc web que estem visitant. Són comunes en contingut incrustat de tercers, com ara anuncis o botons de xarxes socials.

Per exemple, l’omnipresència dels botons per compartir contingut, que fa que Google o Meta, tinguin ulls a tot arreu.

Pràctica. Configura el navegador

Per evitar en la mesura del possible aquestes situacions, cal configurar correctament el navegador i de manera particular l’ús que aquest realitza de les galetes.

Amb el navegador Mozilla Firefox, és ben fàcil.

  1. Obre el menú superior dret del navegador (el botó hamburguesa) i ves a Paràmetres.
  2. Al menú lateral, selecciona Privadesa i seguretat.
  3. Desplaçat fins a Galetes i dades del lloc, on pots modificar la manera com Firefox gestiona les galetes.

És recomanable que només acceptis les galetes pròpies i que indiquis el temps que vols que es guardin al dispositiu (fins que caduquin o fins al tancament del navegador).

En el cas de les galetes de tercers, és recomanable que acceptis només les que hi ha a les pàgines que visites, o cap si no vols que ningú pugui fer un perfil publicitari o comercial personalitzat sobre els teus gustos i preferències.

Així mateix, es recomana que eliminis periòdicament, sobretot si navegues des d’un mòbil, per evitar sobrecarregar la memòria i l’espai del dispositiu.

Si utilitzes altres navegadors, les opcions i el procediment de configuració de les galetes pot variar. Si necessites ajuda, contacta amb nosaltres!

Ah! Una alternativa és activar el Mode Privat o d’Incògnit del navegador. Així, quan el tanquis totes les galetes que s’han anat creant en anar d’una pàgina a una altra desapareixeran.

Iniciativa. Privacy Sandbox de Google Chrome

Google treballa per una transició vers un nou model de publicitat. Pretén oferir publicitat digital respectuosa amb les dades dels usuaris, eliminant les galetes de seguiment de tercers a Chrome.

A partir d’ara, classificarà els interessos dels usuaris segons el seu ús del web sense compartir la informació directament amb els anunciants i, de l’altra, habilitaran la funció informes d’atribució que mesura els clics i les visualitzacions dels usuaris per comprendre si els anuncis han generat impacte.

Des del passat 5 de gener, Google ja ha desactivat les galetes de tercers per a l’u per cent dels usuaris de Chrome, un pas endavant en la seva iniciativa i espera eliminar completament aquests elements de rastreig a finals d’any.

Així, ara per ara, 30 milions de persones triades a l’atzar, han estat triades per posar a prova aquesta nova protecció antirastreig que Google.

El que no s’explica tant és que això reforça el negoci de la publicitat de Google, per sobre de la competència.

Iniciativa. Accepta o subscriu-te

A partir del 14 de gener, molts mitjans de comunicació digitals de l’estat requereixen l’acceptació de les galetes, si vols veure contingut gratuïtament.

Una conseqüència de l’entrada en vigor de nova Guia sobre l’ús de les galetes elaborada per l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (Aepd), un document que obliga a oferir de manera visible i clara l’opció de rebutjar aquests fitxers de dades, però que, a més, estableix la possibilitat de cobrar a l’usuari que escull fer-ho.

Aquesta mesura pretén implicar els usuaris en la supervivència econòmica dels mitjans.

Recurs. Col·lectiu X-net

apdcat.gencat.cat

L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades és un organisme independent de la Generalitat de Catalunya que vetlla per garantir el respecte als drets a la protecció de dades personals i l’accés a la informació corresponent.

Això vol dir garantir que les persones sàpiguen qui tracta la seva informació i amb quina finalitat la pretén utilitzar, per poder decidir sobre el tractament que se’n faci.

Una de les consignes clau que sosté diu que cadascun de nosaltres és responsable de les seves dades personals i hem d’aprendre a protegir-les amb actitud proactiva. Això sí, sempre amb el suport de les autoritats de protecció de dades.

Hi podeu trobar guies i recursos per aprendre per gestionar la privacitat en línia i espais de suport, informació i denúncia.

També el Decàleg de Protecció de Dades

Captura de pantalla del lloc web

Recurs. Col·lectiu X-net

xnet-x.net/ca/

Xnet, l’Institut per a la digitalització democràtica, és una xarxa d’especialistes i activistes que proposa solucions avançades en diferents camps relacionats amb els drets digitals i l’actualització de la democràcia al segle XXI.

Captura de pantalla del lloc

App. Ghostery

ghostery.com

Extensió Bloquejador “tot en un”. Disponible per a Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Opera i Edge.

Eina de codi obert que elimina la publicitat dels llocs web i bloqueja els rastrejadors de les pàgines que visitem i ens permet, alhora, controlar qui recopila les nostres dades.

Ofereix algunes funcionalitats afegides interessants, com l’acceleració de temps de càrrega i l’optimització del rendiment, així com la personalització de la informació que posa al nostre abast, en taulers dividits en múltiples pantalles. Està disponible com a extensió per a la majoria dels navegadors d’escriptori i, com a navegador independent, per a dispositius mòbils Android i iOS.

Web. Yo y mi sombra

myshadow.org/es

Projecte de Tactical Tech t’ajuda a controlar els rastres digitals, comprovar com t’estan rastrejant i aprendre sobre la indústria de dades.

Captura del lloc

Pròximes activitats del gòTIC

gotic.tarrega.cat/divendrestematics

La xarxa posa al nostre abast innumerables oportunitats i beneficis, però també suposa un desafiament pel que fa a la seguretat en línia. En aquesta xerrada, amb motiu del Dia de la Internet Segura, facilitarem eines pràctiques i estratègies per mantenir la seguretat mentre es navega per la web, minimitzant-ne els riscos.

Fes clic per inscriure't a l'activitat
amb el gòTIC, divendres temàTIC saps navegar amb seguretat

Des del 2003, cada quinzena,
escolta’ns a Ràdio Tàrrega,
al 92.3 FM i a radiotarrega.cat!

Missions superades

properes missions

anteriorment

Recupera els continguts del gòTIC ràdio, emesos entre el 2016 i el 2022

Obrir xat
1
💬 Necessites ajuda?
Scan the code
Hola!👋
En què puc ajudar-te?